Vinninga AIF

Referat: Jung/Kvänum 10 IF - Vinninga AIF

JK10 IF A - Vinninga AIF A 3-2 (1-2)
Det blev som sagt en ganska rättvis JK10-seger till slut!
Men den satt långt inne. Det återstod blott sju minuter av ordinarie matchtid när Gustav Björk ur snäv vänstervinkel satte bollen i nätmaskorna och ändrade målprotokollet till 3-2 i JK10:s favör.
Och det krävdes ytterligare några nervdallrande minuter, innefattade en straffsituation och en panikrensning i eget straffområde, innan det blev slutresultat.
Då hade ändå de blåsvarta herrarna haft en klar speldominans som inleddes redan i slutskedet av första halvlek. Spelövertaget resulterade i dryga tiotalet klara målchanser, men bara ett mål. Och det i ett läge när Vinningas målvakt Simon Nilsson var totalt överspelad. Nilsson fick pris som bästa spelare i bortalaget.
Men vi går händelserna i förväg.
JK10 kom till Jungavallen med en förlust - premiären borta mot Grolanda - plus hemmasegern på Nya IP förra helgen. Vinninga AIF hade också med sig en premiärförlust i bagaget samt ett oavgjort resultat mot normalt hemmastarka ENV.
Det var också grönvita Vinninga som började bäst. JK verkade vara kvar i uppvärmningsfasen de första tio så när Vinningas Robin Johansson på volley stötte in ledningsmålet var det ett logiskt resultat av matchöppningen. Förspelet var fotbollsgodis, ett banankrökt inlägg signerat Erik Fahlgren. 0-1.
Successivt växte ändå de blåsvarta in i matchen. Mittfältet fick igång ett passningsspel a la flipperspel, dock aningen för smånätt. Det avgörande instickspasset fångades lätt upp av Vinningas backlinje. En gång smet bollen igenom, men Benjamin Boströms skott smet tätt över ribban. I gengäld fick de grönklädda till ett antal snabba omställningsanfall, men utan skarpt resultat.
Men med dryga halvtimmen avverkad kom kvitteringen. Tony Berntsson slog ett långt högerinlägg, nästan från mittlinjen, som nådde Johan Malmgren vid bortre stolpen. Malmgren snurrade, vände och vred i närkamp med Vinningaförsvaret tills han fick till ett avslut med sträckt vänstervrist. Bollen gick in via ribban. 1-1.
Men Vinninga återtog snabbt initiativet. Det hann bara gå fyra minuter innan Viktor Karlsson fick första foten på ett inlägg, återigen från höger. Trots att tillslaget var allt annat än perfekt - en klassisk ”strumprullare” - så trillade bollen in till höger om JK-målisen Aladin Hodzic. 1-2.
Trist, sett med hemmaögon, men ändå ingen oförtjänt utdelning. Bara några minuter senare skapade de gröna ett friläge men Aladin hann ut och lyckades parera avslutet.
Och det är i det skedet, några minuter innan halvtidsvilan, som matchen började vända. Bättre passningstempo på mittfältet, fler kantlöpningar som drog isär den gröna backlinjen och JK-killarna hann skapa några vassa tillbud innan domare Christer Johansson blåste av.

Andra halvlek började som den första avslutades. När de grönklädda tvingades att springa mer i sidled hade de svårt att hinna med. Och chanserna kom.
Boström blev onödigt nedriven i mitten på offensiv planhalva. Anton Hjalmarssons tungt skruvade frispark landade lågt och målvakts-Nilsson hann med nöd ner i tid för att avvärja. Ännu en frispark nickskarvades mot mål och panikräddades till hörna.
Åtta minuter efter paus kom kvitteringen. En dubbelchans, Tony Berntsson svepte in i till vänster i straffområdet, målvakten reflexräddade - men returen landade hos Benjamin Boström framför en backlinje i spillror. Ett hårt, distinkt tillslag och den gamla klyschan att ”nätet stod som en strut” förverkligades framför publikens ögon. 2-2.
Resten av matchen dominerade de blåsvarta spelet totalt, det enda som saknades var just ledningsmålet. Vinningas spelare kämpade emot, tappert men verkningslöst så länge JK behöll tempot. Sett från åskådarplats så handlade det antingen om en välförtjänt seger eller att vi skulle bli rånade på två pinnar.
JK-dominansen gav utfall i ett tiotal klara målchanser medan Vinningas få och närmaste desperata anfallsförsök lätt fångades in av den blåsvarta backlinjen. Gustav Björk kom in, revanschsugen efter ett kort skadeuppehåll och blev en vass påfyllning i anfallsspelet med bl a ett skott som gick parallellt med mållinjen.
Och det skottet visade sig vara förspelet till kvitteringsmålet som kom 83:e matchminut och frälste hela Jungavallens hemmapublik.
Som så ofta i sådana här sammanhang så började de blåsvarta sänka tempot i ett, förmodligen omedvetet, försök att säkra segern samtidigt som Vinninga desperat satsade framåt. De få minuter som återstod, elva inklusive förlängning, blev nervpåfrestande. Men resultatet stod sig matchen ut.
Pris till bäste hemmaspelare gick till Adam Strid. I Vinninga hyllades målvakten Simon Nilsson på motsvarande vis.

Målen: Johan Malmgren (32), Benjamin Boström (53), Gustav Björk (83)